МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕЗУЛЬТАТАМИ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ РІЗНИХ МЕТОДІВ НАРАХУВАННЯ АМОРТИЗАЦІЇ - Шмиголь, Н.М.; Хакімова, Х.Р.; Макієнко, Ю.В.; Шмиголь, Є.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Результатом господарських операцій кожного підприємства є прибуток чи збиток, який є фінансовим результатом діяльності підприємства. Прибуток комерційного банку є внутрішнім джерелом розвитку, а його розмір безпосередньо залежить від рівня організації управління фінансами, який ґрунтується на кваліфікованій оцінці ступеня ризику при проведенні окремих банківських операцій. Тому ефективне управління прибутком безпосередньо залежить від ефективності банку, захисту капіталу від "ерозії", зменшення збитків у процесі його діяльності. Амортизаційна політика є частиною облікової політики компанії. Цей процес є відображенням на мікрорівні обраного державою підприємства в рамках політики амортизації на макрорівні. Правильний вибір амортизаційної політики компанії є запорукою її ефективного функціонування, забезпечення конкурентних переваг, оптимального оподаткування та своєчасного відновлення основних фондів. При правильному використанні амортизація може стати основою науково-технічного розвитку. У статті приділено значну увагу доходам і витратам, оскільки вони формують фінансовий результат, а також їх класифікації. Відповідно до Закону України "Про правила обліку доходів і витрат у банку" визначено поняття "доходи" та "витрати", також класифіковано доходи і витрати за бухгалтерським та управлінським обліком для ефективного управління та контролю над ними. Крім того, викладено результати та дослідження щодо розробки універсального підходу до процесу вибору методу амортизації, який би підвищив ефективність амортизаційної політики та збільшив фінансовий результат.