ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Гринь, В.П.; Кіс, Д.В.; Нужний, О.С.; Сіталенко, Р.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню значенню «готова продукція», оскільки вона займає вагому частку в структурі оборотного капіталу підприємств. Розглянуто, проаналізовано та систематизовано розмаїття підходів сучасних науковців та економістів до сутності досліджуваної категорії, що зумовлено відмінними тлумаченнями у чинних П(С)БО та інших нормативних документах. Проаналізовано варіації трактувань терміну «готова продукція» згідно нормативно-правових документів. Окреслено теоретичний базис визнання готової продукції як об’єкта бухгалтерського обліку, досліджено основний категорії та поняття. Досліджено категорію «продукція сільськогосподарського виробництва», яка передбачена інструкцією про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку. Визначено сутність поняття «продукція сільськогосподарського виробництва». Узагальнено прогресивні науково-методичні напрацювання та практичний досвід використання окремих методичних прийомів для адаптації вітчизняної облікової практики до сучасних вимог, а також подальшого розвитку та вдосконалення обліку готової продукції, як однієї з основ інформаційного забезпечення управління сільгосппідприємством. Приведене авторське визначення, на нашу думку, впливатиме на удосконалення методичного підходу до бухгалтерського обліку готової продукції та об’єктивне відображення інформації у звітності підприємств. Досліджено основні засади організації та методики обліку і аналізу готової продукції сільськогосподарського підприємства, яка розкриває основні аспекти: об’єкти обліку, інформаційні джерела, методичні прийоми, методи узагальнення результатів. Розглянуто господарські операції з обліку руху готової продукції. Досліджено існуючу методику обліку собівартості випущеної та відвантаженої продукції. Визначено мету ведення обліку готової продукції та витрат виробництва. Сформульовано підходи до організації управлінського обліку реалізації продукції сільськогосподарських підприємств.