ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ СОБІВАРТОСТІ ВИРОБНИЦТВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ЗНИЖЕННЯ - Проскуріна, Н.М.; Гринь, А.В.; Коротенко, Д.О.; Стаученко, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Статтю присвячено критичному аналізу сучасного стану бухгалтерського обліку сільськогосподарської продукції через призму невідповідності господарської практики сільгосппідприємств існуючому та діючому методичному забезпеченню обліку в аграрній сфері. Встановлено концептуальні розбіжності, які пов’язані передусім з широким поширенням в обліку сільськогосподарської галузі звичаєвого права та з врахуванням специфіки земельних відносин. Розглянуто, проаналізовано та систематизовано розмаїття підходів сучасних науковців та економістів до сутності визначення обліку собівартості виробництва. Окреслено теоретичний базис визнання сільськогосподарської продукції як об’єкта бухгалтерського обліку, досліджено основний категоріально-понятійний апарат. Узагальнено прогресивні науково-методичні напрацювання та практичний досвід використання окремих методичних прийомів (оцінка і калькуляція, рахунки та подвійний запис) для адаптації вітчизняної обліков практики до сучасних вимог, а також подальшого розвитку та вдосконалення обліку сільськогосподарської продукції, як основи інформаційного забезпечення управління сільгосппідприємством. Досліджено законодавчі документи та нормативні акти, які регулюють облік витрат виробництва продукції. Розглянуто основні засади організації та методики формування матеріальних витрат та собівартості продукції, сформовано організаційну модель контролю матеріальних витрат сільськогосподарського підприємства, яка розкриває основні аспекти: об’єкти контролю, інформаційні джерела, методичні прийоми, методи узагальнення результатів. Проведено класифікацію та групування видів витрат за окремими ознаками є основою обліку, аналізу та калькулювання собівартості продукції. Розглянуто основні резерви зниження собівартості виробництва сільськогосподарської продукції. Досліджено та систематизовано шляхи зниження собівартості продукції та запропоновано ряд заходів та пропозицій, щодо оптимізації витрат та підвищення прибутковості підприємства.