РОЛЬ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ В ЗРОСТАННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Колобердянко, І.І.; Бехтер, Л.А.; Бехтер, С.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті приділено увагу ролі кадрового потенціалу в зростанні конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах глобалізації. У сучасних умовах глобалізації світової економіки, різкого посилення конкуренції, змінилося ставлення до головної продуктивної сили суспільства – людини. Глибокі трансформації відбуваються не тільки в політичній та економічній структурах суспільства, а й у ціннісній та мотиваційній сферах життя людини. Успішна, конкурентоспроможна діяльність аграрного підприємства не можлива без стратегічного і цілісного підходу до управління найціннішими активами, і, насамперед, людським капіталом. Крім того, як показують дослідження останніх років, найефективніші інвестиції – вкладення в людину. Тому, необхідна високоефективна комплексна система організації праці та виробництва, яка передбачає не тільки раціональне використання обмежених економічних ресурсів, а й розвиток виробничого і трудового капіталу. Удосконалено модель системи управління кадровим потенціалом аграрного підприємством. Узагальнено принципи управління кадровим потенціалом сучасного аграрного підприємства та методи і інструменти управління кадровим потенціалом організації. Доповнено основні заходи та рекомендації щодо програми управління кадровим потенціалом аграрних підприємств України в умовах глобалізації. Розглянуто кадровий потенціал як найважливіший ресурс аграрного підприємства.