МОЛОДІЖНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ІНВЕСТИЦІЙНО ПРИВАБЛИВИЙ НАПРЯМ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ В КРАЇНАХ ЄС ТА УКРАЇНІ - Переверзєва, А.В.; Дузенко, А.Е.; Барсуков, Д.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розглянуто питання важливості залучення молодого покоління в розвиток підприємницької діяльності. Обґрунтовано, що орієнтація на створення умов підтримки молодих підприємців та необхідних гарантій їх діяльності будуть сприяти самореалізації молодої людини, що є можливим завдяки визначенню зазначеного напряму як пріоритетного в інвестуванні. Здійснено аналіз статистичних даних, який показав, що на сучасному етапі спостерігаються негативні тенденції щодо створення можливостей розвитку молоді загалом та приватної ініціативи зокрема. Дослідження показали, що понад 40 % української молоді мають бажання отримати роботу в інших країнах світу через низький рівень оплати праці та невизначеність щодо можливостей застосування набутих знань та отриманих компетенцій. Визначено, що ключовими проблемами є, по-перше, скорочення частки представників молодого покоління, котрі започатковують власну справу, по-друге – значна кількість молодих підприємців завершують свою діяльність після першого року функціонування, що пов’язано з недостатнім рівнем інвестиційної підтримки та неефективністю існуючого організаційно-економічного механізму розвитку молодіжного підприємництва. Виокремлено перешкоди для реалізації молодіжного потенціалу, а саме: низький рівень мотивації та недостатність навичок для самостійного навчання; недостатні показники щодо зайнятості молоді на ринку праці за набутими компетенціями та практичними вміннями та навиками; незначні темпи розвитку молодіжних ініціатив; незацікавленість в отримання додаткових навичок у неформальній освіті. Обґрунтовано, що реалії сьогодення загострили необхідність розвитку, стимулювання та розповсюдження молодого підприємництва задля післявоєнного відновлення національної економіки. Доведено, що особливості молодіжного підприємництва обумовлені ініціативністю, адаптивністю та здатністю ризикувати, що є локомотивом економічного розвитку та зростання.