ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ БАНКІВСЬКОЇ УСТАНОВИ - Дашко, І.М.; Лепьохін, О.В.; Герасименко, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Встановлено, що на сутність і зміст економічної безпеки банківської установи випливають із завдань, що їх вирішує банк на кожному з етапів свого становлення й розвитку та зумовлюється низкою чинників як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. Досліджено теоретичні походи до суті та змісту економічної безпеки банківської установи. Зосереджена увага на тому, що першочерговим завданням для забезпечення сталого розвитку банківського сектору України є забезпечення економічної безпеки банківської системи та оцінка її рівня, яка дасть можливість визначити фактичний стан фінансової безпеки банківської системи України, вплив тих чи інших чинників та загроз на стабільність функціонування банків та визначити вектор дій щодо запобігання їх негативного впливу, і ефективної реалізації превентивних заходів для підвищення рівня безпеки банківської системи. Досліджено передумови та результати діяльності банківської установи, які є необхідною умовою вирішення завдань щодо забезпечення економічної безпеки банку. Розкрито, що в теоретичному аспекті для визначення кількісного рівня економічної безпеки використовується декілька підходів: індикаторний (пороговий), ресурсно-функціональний, програмно-цільовий (комплексний), підхід на основі теорії економічних ризиків. Розкриті етапи забезпечення економічної безпеки банківських установ. Наданий та проаналізований комплекс заходів щодо підвищення економічної безпеки банку. Виділено наявні загрози банківській системі України.