ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ОСНОВА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Бойко, О.Б.; Васильєва, О.В.; Курченко, М.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Досліджено теоретичні підходи до визначення сутності та цінності інвестиційної діяльності. Обґрунтовано значення інвестиційної діяльності для підприємств. Наведено класифікацію інвестицій за видами. Надано авторське визначення сутності «інвестиційна діяльність», яку запропоновано розглядати як процес вкладання інвестиційних ресурсів в матеріальні та нематеріальні об’єкти з метою отримання різних видів ефектів: економічного, екологічного, фінансового, соціального, бюджетного. Зазначено, що інвестиційна діяльність суттєво впливає на економічну безпеку як на макрорівні, так і на мікрорівні рівні. Охарактеризовано найважливіші складові економічної безпеки та доведено, що гарантування інвестиційної безпеки країни при дотриманні інвестиційних обмежень може суттєво впливати як на макроекономічні показники країни, розвиток регіонів та суб’єктів господарювання. Досліджено вплив на Індекс інвестиційної привабливості України важливих подій таких як, Євромайдан (2014 р.), COVID‑19 (2020–2021 рр.) та трагічна подія для українського народу – це повномасштабне вторгнення Росії (2022 р.) Зазначено основні проблеми, що знижують інвестиційну привабливість економіки України у 2018–2022 рр. Надано оцінку, яке представили генеральні директори, щодо стану інвестиційного середовища в Україні 2022 рік. Встановлено, що ключовим питанням національної економічної політики є активізація інвестиційної діяльності, яка передбачає необхідне формування інвестиційної політики, що забезпечує максимальне використання національних ресурсів та залучення іноземних інвестицій. Досліджено інвестиційну діяльність як вагому складову у забезпеченні фінансово-економічної безпеки. Також розглянуто інвестиційну привабливість України у першій половині 2022 р. та чинники, які на це вплинули. Внесено пропозиції щодо підвищення інвестиційної привабливості економіки України.