ЦИФРОВІ КОМПЕТЕНЦІЇ НАСЕЛЕННЯ ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОГО ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В КАЗАХСТАНІ - Суймкул, Є.Є.; Нурліхіна, Г.Б. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Відповідно до назви, стаття описує процеси цифрової трансформації суспільства, які призвели до змін у прояві та розвитку людського капіталу. На перший план вийшла цифрова грамотність загалом та її цифрові компетенції зокрема. Стаття присвячена аналізу цифрових компетенцій населення Казахстану як фактору розвитку та формування цифрового людського капіталу в країні. Дослідження ініційовано на основі компетентнісного підходу до вивчення цифрової грамотності населення на основі порівняльного аналізу економіко–статистичних даних. Інформаційною базою дослідження стали дані Бюро національної статистики Агентства стратегічного планування за 2018 та 2021 роки. Результати аналізу показують, що Казахстан має дуже високий рівень цифрової грамотності та найвищий рівень комп’ютерної грамотності. Найбільш розвиненими серед казахстанців є комунікативні компетенції, за ними йдуть інформаційні та медіа–компетенції. У Казахстані цифрові компетенції сприяють формуванню та розвитку цифрового людського капіталу, а в регіонах республіки спостерігаються різні етапи формування та розвитку цифрового людського капіталу в Казахстані. Так, найбільш розвинений він у містах Нур–Султан і Алмати, а найменш розвинений в регіонах Західного і Південного Казахстану. Практична цінність роботи полягає в тому, що висновки дослідження можуть становити інтерес для кола осіб, які займаються науковим і практичним вивченням розвитку цифрового людського капіталу.