ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА - Шаульська, Л.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Визначено комплекс несприятливих тенденцій в економіці України, спричинених повномасштабним російським вторгненням, які зумовлюють необхідність підвищення рівня фінансово-економічної безпеки підприємств. Обґрунтовано, що для цього підприємства повинні сформувати відповідну систему управління фінансово-економічною безпекою, яка має відбуватися з урахуванням сучасних підходів, проаналізованих у процесі дослідження. Стан війни в Україні загострює проблему забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємств, що актуалізує необхідність дотримання принципів забезпечення фінансово-економічної безпеки, узгодженої взаємодії організаційно-управлінської, інформаційно-аналітичної та нормативно-правової підсистем. Пріоритетними завданнями для підприємств мають стати забезпечення та підвищення їх прибутковості, фінансової стійкості, оптимальної ліквідності, управління економічними та іншими ризиками на основі використання важелів управлінського впливу, інструментів, методів, а також оцінювання результатів управління фінансово-економічною безпекою. Це дозволить підприємствам протистояти сучасним економічним викликам, зосередитися на цифрових трансформаціях з метою протидії деструктивним факторам, сприятиме перемозі в російсько-українській війні на економічному фронті та створить передумови для відновлення української економіки.