АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО ФОРМУВАННЯ МОДЕЛІ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ПІДПРИЄМСТВА - Горбунова, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В сучасних кризових умовах господарювання багато вітчизняних підприємств перебувають на межі виживання. Тому актуальним є питання формування умов для забезпечення їх виживання і поступового зростання, оцінки його рівня, що дозволить завчасно визначити основні чинники, що сприяють поліпшенню такого процесу з метою розроблення і реалізації відповідних заходів. Обґрунтовано, що алгоритм визначення рівня економічного зростання підприємства включає визначення і оцінку інтегрального показника. Економічне зростання підприємств повинно базуватися на розробленні і впровадженні відповідних моделей. Встановлено, що класичні моделі економічного зростання, що базуються на максимізації окремих об’ємних показників (прибутку, обсягів виробництва та продажу), мають ряд обмежень. Основними серед яких є: не впорядковані показники в межах часових інтервалів; існують обмеження параметрів функції, які змінюються в динаміці; не враховується рівень ризику, що суттєво може впливати на формування фінансових результатів діяльності підприємства; проблематичним є питання визначення мінімального рівня прибутку, який влаштовує зацікавлені сторони. Перевагами сучасних моделей, які відображають залежність між мірою зростання і різними характеристиками фінансово-господарської діяльності, є такі показники як прибуток, обсяг інвестицій і дивідендів, леверидж, ліквідність, обсяги виробництва та продажів та ін. Встановлено, що завдання фінансового менеджера – забезпечити стійкі, збалансовані темпи зростання, що визначається темпами нарощування його власного капіталу. Основними складовими збалансованого зростання є операційні показники (рентабельність продажу і коефіцієнт оборотності активів) і фінансова політика (дивідендна політика і фінансовий важіль), що є важливою умовою економічного розвитку підприємства.