ВАЖЛИВІСТЬ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Колісник, А.В.; Кушнір, С.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Формування стабільної економіки є однією із першочергових задач українського суспільства. У зв’язку із чим виникає необхідність проведення постійного контролю над фінансовими операціями. Саме тому стало необхідним проведення аналізу стану фінансового моніторингу в умовах війни. В статті проаналізовано сьогоднішню ситуацію щодо державного контролю над фінансовими операціями суб’єктів господарювання. В ній наведено основні положення, які стосуються роботи Державної служби фінансового моніторингу та Національного банку України. Наведено поняття фінансового моніторингу, основні положення згідно діючого законодавства України. Акцентовано увагу на, два рівні проведення фінансового моніторингу. Визначено роль держави у проведенні фінансового моніторингу. В статті досліджено законодавство, що стосується фінансового моніторингу, регулювання під час війни, оскільки після початку бойових дій, відстежити примарну легалізацію доходів ще важче. Тим паче, що досконалого законодавства з цього питання ще немає, провести власне дослідження є доцільним та актуальним. Проаналізовано, скільки підприємств наразі отримало підозру у відмиванні коштів та якою є загальна сума активів, які намагались легалізувати через банківські системи. Проведено аналіз кількості установ, які перебувають під контролем Державної служби фінансового моніторингу. Виявлено заходи впливу до порушників чинного законодавства в частині фінансового моніторингу. Визначено заходи впливу до порушників чинного законодавства в частині фінансового моніторингу. У дослідницькій пропозиції наведено аналіз стосовно того, які закони було запропоновано задля стабілізації роботи підприємств та подання ними необхідної фінансової звітності в умовах дії воєнного стану. Обґрунтовано доцільність посилення контролю з боку держави та створення більш жорстких правил контролю.