РОЗРОБКА НОВИХ ТОВАРІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Харченко, В.В.; Линенко, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Трансформаційні процеси в економіці України, пов’язані спочатку з пандемією, потім із повномасштабною російсько-українською війною та загальносвітовою тенденцією до діджиталізації, висувають нові вимоги до перебудови ринкової структури з орієнтацією на інноваційний напрям розвитку. Тому розробка нових товарів є однією з найважливіших стратегій підприємств у будь-якій галузі. В кондитерській промисловості це особливо важливо, оскільки сама галузь є динамічною зі швидкими темпами розвитку, до того ж, споживачі постійно шукають нові смаки та форми продуктів. Розробка нових товарів потребує від підприємства не лише значних зусиль, але й креативності, інноваційних підходів. Зважаючи на це кондитерська промисловість України характеризується високим рівнем конкуренції, зокрема щодо впровадження нових товарів. Успішна розробка та просування нових продуктів вимагають від підприємства ретельного аналізу ринку, вивчення попиту та здатності ринку прийняти новий продукт. Але ці заходи необхідні для втримання та завоювання більш вигідних позицій на ринку в умовах сьогоднішньої жорсткої конкурентної боротьби. В цій науковій статті досліджено процес розробки нових товарів на підприємствах кондитерської промисловості України й обґрунтовано основні етапи цього процесу. Адже сьогодні більшість товарів кондитерської промисловості знаходяться на етапі зрілості в їхньому життєвому циклі, тому підприємствам цієї галузі економіки для збереження своїх конкурентних позицій і забезпечення сталого економічного розвитку необхідно постійно розробляти нові товари, оновлюючи свій асортимент, задовольняючи найвибагливіших споживачів.