ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ НАРАХУВАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ З МЕТОЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Гамова, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено методичне забезпечення внутрішнього контролю нарахування заробітної плати на всіх етапах їх виконання, що дозволяє уникнути дублювання дій суб’єктів внутрішнього контролю та забезпечує послідовне здійснення перевірок. Внутрішній контроль нарахування заробітної плати є однією із функцій управління господарською діяльністю підприємства, тому слід приділяти більше уваги покращенню функціонування контролю. Організовуючи систему внутрішнього контролю на підприємстві, необхідно дотримуватися системного підходу, що забезпечує його найбільшу результативність та, своєю чергою, визначає раціональність контрольної діяльності. Високоефективна система внутрішнього контролю сприяє підвищенню прибутковості підприємства та, відповідно, забезпечує його конкурентоспроможність на ринку. Обґрунтовано мету та завдання проведення внутрішнього контролю нарахування заробітної плати та запропоновано технологію, процедури, напрями та послідовність проведення внутрішнього контролю нарахування заробітної плати на підприємстві. Проведено тест внутрішнього контролю нарахування заробітної плати. Для вирішення поставлених завдань внутрішнього контролю нарахування заробітної плати на промисловому підприємстві пропонується застосовувати робочі документи аудитора, які стануть обґрунтованими доказами якісного проведення перевірки, а саме робочі документи перевірки правильності встановлених окладів, надбавок за вислугу років, нарахування премій, надбавок за складність і напруженість у роботі, відображення сум нарахування заробітної плати в обліку та звітності.