ДОСЛІДЖЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ПОРІВНЯНО З АНГЛІЙСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ НА ПРИКЛАДІ ПРАТ «ЗАПОРІЗЬКИЙ АБРАЗИВНИЙ КОМБІНАТ» - Череп, А.В.; Бехтер, Л.А.; Гурська, А.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджено поняття «конкурентоспроможність» та надано власне визначення даної економічної дефініції. Розширено фактори внутрішнього та зовнішнього впливу на конкурентоспроможність. Проаналізовано динаміку зміни кількості українських підприємств за 2012–2022 рр. Досліджено діяльність ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат», обсяги виробництва основних видів продукції та показників конкурентоспроможності. Розглянуто сильні та слабкі сторони підприємства, а також проблеми з якими воно стикається, а також дії які воно проводить задля модернізації. Визначено резерви підвищення конкурентоспроможності підприємства ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат». Проаналізовано місце України та Великої Британії в глобальному індексі конкурентоспроможності. Визначено переваги ведення бізнесу у Великій Британії та виділено основні фактори, що впливають на конкурентоспроможність підприємств обох країни. Запропоновано дії для підвищення конкурентоспроможності українських підприємств.