ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ АКТИВІЗАЦІЇ ЕФЕКТИВНОГО ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЧерепO.Г.; Олейнікова, Л.Г.; ЛепохінO.В.; Лищенко, Е.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Метою статті є розробка складових організаційно-економічного механізму активізації інноваційного розвитку промислових підприємств та удосконалення моделі побудови економічного механізму інноваційної діяльності (ІД) промислових підприємств. Об’єктом дослідження є механізму активізації ефективного інноваційного розвитку промислових підприємств. Запропоновано складові організаційно-економічного механізму активізації інноваційного розвитку промислових підприємств. Удосконалено модель побудови економічного механізму інноваційної діяльності (ІД) промислових підприємств. Встановлено, що відмінністю економічного механізму (ЕМ) від організаційного (ОМ) є те, що від спрямований на досягнення цілей шляхом регулювання фінансової, виробничої, технологічної, інноваційної, маркетингової діяльності, управління розвитком підприємства та не охоплює планування, організацію, мотивацію, розробку стратегій ІД, визначення форм власності, здійснення заходів щодо покращення забезпеченості підприємства ресурсами, методи і способи прийняття рішень ІД та їх реалізації.