ПЛАНУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ВИРОБНИЦТВА: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ - Рибалко, О.М.; Павлова, І.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджуються підходи планування собівартості продукції та шляхи її зниження. Розглянуті основні методи калькулювання собівартості. Одним з основних питань, які висвітлені в цій статті є вибір доцільного методу розрахунку собівартості на підприємстві. Кожен господарюючий суб’єкт стикається з питанням зниження собівартості, оскільки вона складає більше 70 % ціни реалізуємих товарів, робіт та послуг. Оскільки від вибору методу розрахунку собівартості виробничого об’єкта залежить кінцевий результат, тому в даній статті розглянуті методи розрахунку кожним зазначеним методом. Кожний з наведених методів має відповідну кількість переваг та недоліків, зважаючи на виробничі особливості кожного суб’єкта господарювання. Ще одним аспектом на який слід звернути увагу, що наведені методи в статті можуть бути технологічно доцільними для певного виробництва, однак з економічного ракурсу мати певні обмеження.