ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ - Федоров, Д.Д.; Дугієнко, Н.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Світова економіка змінює свою архітектуру. Ці зміни викликані глобальною технологічною революцією, яка пов’язана з інноваційними процесами. Вони охоплюють широкий спектр інновацій: від створення децентралізованих систем, заснованих на довірі (блокчейн), до відкритих інтеграцій штучного інтелекту (відкрита екосистема ШІ). Такі процеси формують нові риси глобальних ринків і, що важливіше, нових гравців на цих ринках. Отже, найважливішим завданням для українського бізнесу є визначення чітких пріоритетів розвитку, пов’язаних з інноваціями. У цій статті досліджено місце української економіки в інноваційних світових процесах, визначено основні проблеми розвитку підприємництва в умовах війни та окреслено пріоритети на шляху до інноваційної реконструкції. На основі Глобального інноваційного індексу (GII) за 2022 рік проведено аналіз світових інноваційних тенденцій на тлі сучасних викликів та визначено місце України в цих процесах. Показано зв’язок між інноваційними внесками та інноваційними результатами. Визначено загальний підприємницький потенціал України, в тому числі на тлі російської війни. Проаналізовано, чому трудовий потенціал, який втратив місце роботи у зв’язку зі збройними діями агресора, не дрейфував у підприємницький приватний сектор і не поповнив ряди самозайнятого населення. Проаналізовано інноваційні настрої українського підприємництва та визначено галузі, які не інвестують у технологічне оновлення виробництва. Наведено аргументи, чому інновації можуть стати ключем до виходу з кризи та способом підвищення конкурентоспроможності підприємств на внутрішньому ринку, а також просування на зовнішні ринки.