ЛЕГАЛІЗАЦІЯ КРИПТОВАЛЮТИ В УКРАЇНІ - Батракова, Т.І.; Краснощок, Я.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Стрімкий розвиток інформаційних технологій, глобалізація світової економіки, і формування цифрової економіки в Україні зумовлюють трансформацію соціально-економічних відносин. Зростання діджиталізації економіки, масштабне впровадження інформаційних технологій в усі сфери життєдіяльності людини сприяє появі нових галузей, однією з таких є криптоіндустрія, з появою якої в 2008 році грошовий ринок тотально змінився назавжди. Все більше ринків руйнується, водночас дедалі більше регуляторів з різних країн займаються впровадженням законодавства стосовно легалізації, використання та оподаткування криптовалют. Стаття присвячена дослідженню особливостей легалізації криптовалюти в Україні. Розглянуто особливості закону «Про віртуальні активи» та етапи його запровадження. Закон також передбачає створення нового центрального органу виконавчої влади на базі Мінцифри для регулювання ринку віртуальних активів. Одна з його функцій – контролювати постачальників послуг, пов’язаних з віртуальними активами, на предмет прозорої структури власності. Також учасники ринку мають запровадити внутрішні процедури фінансового моніторингу для запобігання відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом. Важлива позиція закону – він набуде чинності лише після того, як депутати підготують та проголосують за відповідні зміни до Податкового кодексу. Проаналізовано законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України, щодо оподаткування криптовалюти. Досліджено кількість користувачів криптовалюти в Україні та таких країнах світу, як США, Венесуела, Кенія, Північна Африка і інших. В роботі проаналізовано, як такі країни, як Великобританія, Нідерланди, США, Китай, Японія та Канада регулюють ринок криптовалют та чи легалізовано на законодавчому рівні операції з ними. А також зроблено висновки щодо доцільності легалізації криптовалюти в Україні. Поки що ми маємо Закон, але для остаточного врегулювання віх питань ще потрібно розробити багато різних підзаконних актів, інструкцій та документів. Але вже сьогодні можна сказати, що Держава займається питанням криптовалютних відносин, та знаходиться на шляху до його врегулювання.