НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Дашко, І.М.; Андросова , О.Ф.; Стефаник, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Зазначено, що управління персоналом є елементом соціального управління, під яким традиційно розуміється управління людьми та їх колективами. Визначено, що одним із найактуальніших питань є управління підприємством з точки зору економічної безпеки. Розкрито сутність поняття безпеки підприємства. Досліджено, що безпека працівників підприємства займає важливе місце серед інших аспектів системи безпеки. Визначено місце кадрової безпеки, як основа економічної безпеки підприємства. Розкрито сутність кадрової безпеки працівників, що характеризується різними підходами і відповідно до різноманітних завдань забезпечують основні завдання кадрової безпеки працівників підприємства. Зазначено, що підприємствам постійно доводиться протистояти різним загрозам. Проаналізовано різні підходи кадрової безпеки працівників, що забезпечують основні завдання кадрової безпеки працівників підприємства. Розкриті принципи, які необхідні для формування ефективної кадрової безпеки зокрема: принцип узгодженості, принцип законності, принцип моральності, принцип зацікавленості, принцип економічної ефективності, принцип взаємодії та принцип оперативності. Проведений аналіз наукових джерел з питань кадрової безпеки підприємства виокремив підходи науковців до розуміння її сутності на основі процесного підходу, структурного підходу, функціонального підходу та цільового підходу. Зображено стратегічні цілі формування кадрової безпеки. Виокремлено внутрішні та зовнішні ризики щодо загроз для кадрової безпеки підприємства. Розроблено пропозиції на прикладі ТОВ «АГЕНЦІЯ «ДЖЕБ» щодо удосконалення управління кадровою безпекою підприємства. Надано загальні заходи для підвищення безпеки працівників, які в комплексі можуть позитивно вплинути на забезпечення кадрової безпеки працівників підприємства.