ОБГРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Коротаєва, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У даній статті розглядається інноваційна стратегія розвитку підприємства як один із основних факторів розвитку конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовано наявні підходи до побудови стратегії інноваційного розвитку промислових підприємств. Встановлено, що підхід до управління інноваційним розвитком підприємства можна визначити як стратегічний менеджмент. Встановлено, що раціональність стратегії інноваційного розвитку підприємства має пріоритетне значення, збільшуючи вартість економічних і соціальних наслідків її реалізації рішень і дій. Визначено мету дослідження – обґрунтування доцільності формування стратегії інноваційної активності промислових підприємств як запорука зміцнення конкурентних позицій, задоволення потреб споживачів, подальший розвиток підприємства. Результати розвитку будь-якого бізнесу значною мірою залежать від комбінації стратегій, які він обирає, та інструментів, які він використовує для цього. Інноваційна стратегія є однією з основних стратегій розвитку підприємства. Інноваційна стратегія – це план, який використовується компанією для заохочення прогресу в технологіях або послугах, часто шляхом інвестицій у дослідження та розробки. Метою є створення механізму ефективного організаційно-економічного управління, який може сприяти інноваційному розвитку підприємства. Інноваційні стратегії необхідні компаніям, які хочуть отримати конкурентну перевагу. Адже сучасні ринкові умови передбачають швидкий темп життєвих циклів продукції, щодня виробляються нові відкриття та вироби. У цій статті представлено актуальність інноваційних стратегій та типи інноваційних стратегій, які розглядаються різними авторами. Висвітлено проблематику даної теми, авторів, які досліджували дане питання. Показано основні завдання інноваційної стратегії. Розглянуто етапи її формування і принципи побудови. Проаналізовано, що те, чи є інноваційний процес революційним чи еволюційним, залежить від напрямку, який обирає компанія, а також від її ефективної стратегії інноваційного розвитку. Крім того, рівень інтелектуальних ресурсів компанії та людського інтелектуального капіталу також відіграватимуть значну роль у визначенні результату цього процесу Зроблено висновок, що процес визначення напряму інноваційного розвитку цих підприємств можна порівняти з розробкою стратегії інноваційного розвитку Визначено, що інноваційну стратегію організації слід розглядати як систему дій підприємства, спрямовану на досягнення довгострокових цілей його діяльності, подальший розвиток, зміцнення конкурентних позицій, задоволення потреб споживачів, забезпечення сталого попиту на продукцію, через використання комплексних міркувань зовнішнього та внутрішнього середовища, впливу, визначення стратегічних інноваційних цілей та показників розвитку та формування на цій основі системи напрямків інноваційного розвитку, типів ринкової стратегічної поведінки, розподілу інноваційних досягнень тощо. Визначено питання, на які потрібно відповісти при формуванні стратегії: Як інновації створюють цінність для потенціалу клієнтів? Як компанія розподілить свою вартість інновації, які їх породили?