АНАЛІЗ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ УКРАЇНИ ТА ЇЇ НАСЛІДКИ ДЛЯ ЕКОНОМІКИ - Вишняков, В.М.; Лавренчук, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено дослідженню особливостей зовнішніх міграційних процесів в Україні, аналізу факторів та основних тенденцій, визначенню причин зовнішньої трудової міграції населення та їх наслідків для соціально-економічного розвитку нашої країни. Розкрито існуючі загрози та негативні наслідки міжнародної трудової міграції для мігрантів та економіки України. Проаналізовано основні фактори впливу на рівень трудової міграції українців за кордон в умовах європейської інтеграції та в сучасній політико-економічній ситуації. Міжнародна міграція є глобальним явищем, складність, обсяг і вплив якого на економічний розвиток країн постійно зростають. Методологія дослідження обсягів і динаміки міграційних процесів, особливостей розвитку міграційної політики в Україні і світі ґрунтується на застосуванні загальнонаукових та спеціальних методів наукового пізнання: діалектичного, системного підходів, соціологічного опитування, порівняння, статистичного аналізу. Особливу увагу приділено визначенню соціально-економічних причин та наслідків міжнародної міграції робочої сили з України та її впливу на різні сектори економіки країни. Також у роботі запропоновано основні підходи щодо вдосконалення державної міграційної політики на основі регулювання трудоміграційних процесів в Україні. Загальною метою дослідження проблеми міграції є вдоволення освітньо-кваліфікаційної і демографічної потреби в людському потенціалі, його збереженні, збільшенні та ефективному використанні для економічного зростання країни. Стаття має важливе практичне та теоретичне значення, адже питання впливу трудової міграції на розвиток економіки держави залишається доволі актуальним, тому що адміністративно-правове регулювання процесів трудової міграції, які мають особливості в період економічних перетворень, є важливою складовою соціальної політики української держави.