ШЛЯХИ УСУНЕННЯ НАСТАННЯ БАНКРУТСТВА НА ПІДПРИЄМСТВІ ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» - Череп, О.Г.; Кузьменко, В.О.; Щусь, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджено поняття «банкрутство» та надано власне визначення даної економічного поняття. Було проаналізовано кількість українських підприємств за 2014–2023 рр., ТОВ «Сільпо-Фуд», визначено основні напрямки діяльності, кількість супермаркетів протягом 2019–2022 рр., реакцію підприємства на військові дії в Україні, проаналізовано динаміку прибутку на підприємстві. Згідно аналізу прибутку було визначено доцільність оцінки ймовірності банкрутства на основі дискримінантного аналізу. Було зроблено порівняльний аналіз моделей Альтмана, Матвійчука, Терещенка i Таффлера та здійснено на основі них оцінки ймовірності банкрутства на підприємстві ТОВ «Сільпо-Фуд». Також було визначено сильні та слабкі сторони підприємства, а також проблеми та загрози з якими воно стикається. Запропоновано шляхи попередження настання банкрутства, серед яких відкриття кафе при супермаркеті, співпраця з більшою кількістю українських фермерів, впровадження екологічної ініціативи в супермаркетах та знижки при довгому очікуванні на касі.