ОЦІНКА ДІЮЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА З ПИТАНЬ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ТА ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВА - Сьомченко, В.В.; Саєнко, О.Р.; Корохова, М.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджено та проаналізовано погляди вітчизняних та зарубіжних науковців щодо сутності поняття «основні засоби», як обліково-аналітичної категорії. Визначено основні відмінності в трактуванні терміну «основні засоби» в діючих нормативно-правових актах. На основі проведеного аналізу узагальнено поняття «основні засоби». Розглянуто систему нормативно-правових актів щодо регулювання бухгалтерського обліку основних засобів в Україні, ряд законів та нормативних актів які регламентують організацію бухгалтерського обліку на підприємствах. Досліджено мету державного регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Визначено особливості бухгалтерського та податкового обліку основних засобів. Проаналізовано Наказ № 73 міністерства фінансів України «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1» Загальні вимоги до фінансової звітності» в порівнянні з Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 1–5. Наказом № 73 від 07.02.2013 р. введені нові форми фінансової звітності, які максимально наближені до МСФЗ. Також, з’ясовано та показано різницю між НП(С)БО 7 «Основні засоби» та МСБО 16 «Основні засоби». Встановлено, що різниця полягає у сфері застосування, об’єктах оцінки та деталях оцінки вартості, що враховуються в цих двох нормативних документах в залежності від сфери застосування організацій, які їх використовують. Визначено, що Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, та інші необоротні активи їх класифікацію, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності. За результатами виявлених розбіжностей, які заважають компаніям, що ведуть облік за національними стандартами, простіше вийти на міжнародний ринок. запропоновано національні стандарти наблизити до міжнародних, а особливо НП(С)БО 7, це дозволить гармонізувати вітчизняний облік з міжнародними стандартами та зменшити невідповідності й проблемні питання обліку основних засобів.