КІБЕРБЕЗПЕКА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНОЇ СПІВПРАЦІ З ВЕЛИКОЮ БРИТАНІЄЮ ТА ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - Венгерська, Н.С.; CулєймановаА.Н. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
В умовах глобалізації та стрімкого розвитку комп’ютерних технологій кібербезпека стає надзвичайно актуальним та важливим аспектом, що впливає на функціонування суспільства, економіку та безпеку країн. З кожним роком обсяг кібератак і кіберзлочинності зростає, які спрямовані на велику кількість об’єктів – від державних установ до особистих засобів громадян, що спонукає країни шукати ефективні методи захисту. На сьогоднішній день Україна стикається з незліченною кількістю ворожих атак та військових загроз, кібербезпека набуває надзвичайно важливого значення для забезпечення функціонування критичних інфраструктури, захисту національної безпеки та забезпечення життєво важливих послуг. Створення стійкого та безпечного цифрового середовища має вирішальне значення для успішного протидії кіберагресії та підтримки національної безпеки в умовах воєнних загроз. У статті розкрито особливості кібербезпеки України в контексті глобальних викликів і міжнародної співпраці з Великою Британією. Звертається увага на необхідність постійного оновлення технологічних засобів та стратегій для ефективного захисту інформації та інфраструктури. В статті описуються основні результати та ефективність стратегій кібербезпеки України з 2016 по 2021 рік. Висвітлено успішний досвід співпраці між Великою Британією та Україною у сфері кібербезпеки, зокрема, програму UCP та фінансову підтримку для забезпечення кіберзахисту. Запропоновано заходи щодо посилення кіберзахисту на основі британського досвіду. Зазначено необхідність співпраці між різними секторами, державними структурами та приватними компаніями для ефективного протистояння кіберзагрозам.