ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ РИНКУ ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ - Кайнара, Д.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто актуальну проблему впровадження ринку землі в Україні. На підставі аналізу наукових публікацій автор визначив вигоду, яку має впровадження ринку землі в Україні. Виявлено, що продовження мораторію на продаж землі стало політичним питанням, що не має економічного обґрунтування. При цьому в результаті дії мораторію на продаж землі фактично сформувався тіньовий ринок землі, де, використовуючи схеми, можна передати право власності на землю. Мораторій спричинив дисбаланс на ринку землі, отже, більшість землі перебуває в довгостроковій оренді, при якій орендарі не мають мотиваційних механізмів для розвитку орендованої землі. У результаті, через вирощування агресивних культур (соняшника та рапсу) відбувається поступове виснаження якості земельного фонду. Також у межах економічного обміну відбувається поступовий розподіл економічних ресурсів серед найбільш ефективних власників. Отже, 25 років – час, упродовж якого відбувалася земельна реформа в Україні. Фактично було заблоковано перерозподіл серед власників, які можуть ефективно розпоряджатися землею. Проте, зважаючи на дефіцит коштів у малого та середнього бізнесу для купівлі земельних ділянок, складно визначити час, коли вони на рівних правах зможуть конкурувати з іноземними компаніями. Тобто це питання досить дискусійне, адже існує велика кількість проблем, які сьогодні ніхто не може вирішити.