ПРОГНОЗУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ - Лось, В.О.; Макаренко, О.І.; Лось, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню питань щодо прогнозування ефективності трудових ресурсів України. Актуальність роботи пояснюється постійною зміною умов національної та світової економічної ситуації, що визначає необхідність адаптації стратегій управління трудовими ресурсами для забезпечення стійкості та конкурентоспроможності країни. Особливо важливим є врахування впливу факторів, таких як технологічні зміни, демографічні та освітні трансформації, які можуть значно вплинути на якість та кількість трудових ресурсів. Проаналізовано динаміку макроекономічних показників використання трудових ресурсів за останні одинадцять років, зокрема: валовий внутрішній продукт, продуктивність праці, рівень безробіття, зайнятість та заробітна плата. Встановлено, що за цей період країна стикалася з різноманітними викликами, які суттєво вплинули на динаміку трудових ресурсів. Зокрема, аналіз свідчить про те, що в 2014 та 2015 роках спостерігалося значне скорочення валового внутрішнього продукту та продуктивності праці. Це обумовлено економічними труднощами, які виникли внаслідок політичної нестабільності та військовими діями на сході країни. З 2016 року по 2021 рік відбувалося поступове подолання наслідків пандемії та відновлення економічної стабільності. З метою аналізу динаміки та прогнозування продуктивності праці, як показника ефективності трудових ресурсів країни, авторами побудовано ряд трендових моделей. Встановлено, що побудовані моделі є якісними і враховують основні закономірності та тенденції в динаміці продуктивності праці. На основі трендових моделей розроблено прогноз на наступний період та визначимо помилку та точність прогнозів. Помилки прогнозів менші або дорівнюють 10 %, що свідчить про високу точність побудованих прогнозів.