ВПЛИВ ПОДАТКІВ НА ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ: ОЦІНКА ТА НАПРЯМКИ ОПТИМІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Огренич, Ю.О.; Кайрачка, Н.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті розглянуто сутність податкової системи, податків та різновиди податкових надходжень до державного бюджету України. На підставі аналізу обсягів доходів державного бюджету визначено, що важливої ролі набуває контроль за стабільністю українського бізнесу. Розглянуто різновиди податків, що дало можливість оцінити обсяги податкових надходжень до державного бюджету та зафіксувати негативну динаміку податкового боргу підприємств під час воєнного стану. Визначено основні структурні особливості спрощеної системи оподаткування і загальної системи оподаткування, основні види податків, які їм притаманні. Досліджено стан та здійснено оцінку податкового навантаження на ПрАТ «Кременчуцька кондитерська фабрика «Рошен». Визначено динаміку зобов’язань з податків і зборів підприємства. Встановлено, що на сьогоднішній день існує проблема високого податкового навантаження на промислові підприємства, яке має значний вплив на результати діяльності вітчизняних підприємств. Визначено проблеми податкової системи України та запропоновано напрямки її удосконалення з метою її наближення до стандартів Європейського Союзу. В умовах сьогодення актуальним напрямком є збереження та відновлення роботи українських промислових підприємств шляхом сприяння впровадження пропозицій (пропозиція Е-реформа «10:10:10») на рівні уряду; участі у європейській програмі «Fiscalis»; впровадження зарубіжного досвіду стосовно стимулювання участі підприємств у благодійних заходах; збільшення частки інвестицій у дослідження та розробки інноваційних технологій (посилення рівня захисту державних програм від кібератак), розвиток штучного інтелекту (програмне забезпечення AI Tax, Receipt AI, ZeroTax Al, Flyfin tax). Доведено, що оптимізація податкового навантаження для підприємств, вдосконалення податкової системи стане однією із передумов для покращення показників промислового сектору в майбутньому і дасть змогу перевести економіку країни на більш сучасний рівень інноваційного розвитку.