ОСОБЛИВОСТІ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ В ІТ СФЕРІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Лепьохін, О.В.; Лубянов, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті розглянута поточна ситуація щодо працевлаштування в ІТ сфері, яка склалась від початку повномасштабної війни в Україні. Наведено статистичні дані щодо перевантаженості ринку праці, а також підкреслено наслідки цієї проблеми. Приводиться пояснення основних причин високої конкуренції серед молодих спеціалістів різноманітними експертами з ІТ сфери. В статті критикуються підходи до навчального процесу в приватних навчальних закладах, які не надають випускникам досвіду роботи на реальних проєктах та роботи в команді, які ціняться ІТ компаніями. На основі вже існуючого досвіду кооперації українських ІТ кластерів та ВНЗ, пропонується перспективне рішення, що вже показало свою ефективність на міжнародній арені. Воно б дозволило студентам приватних ІТ-шкіл попрацювати над живими кейсами в команді, продемонструвати та підвищити свої професійні навички, розвинути мережу зв’язків, позмагатись за головний приз і зарекомендувати себе рекрутерам різноманітних ІТ компаній. У підсумку наведено динаміку організованих хакатонів в Україні за останні 7 років.