ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВІДБОРУ КАНДИДАТІВ В ОРГАНІЗАЦІЯХ - Лисенко, В.А.; Терент’єва, Н.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджено сферу інноваційних технологій у відборі кандидатів для організацій, підкреслено їх роль у підвищенні ефективності, зниженні витрат на рекрутинг і підвищенні якості персоналу. Авторами розкрито, акцентуючи увагу на системах поведінкового аналізу та штучному інтелекті, як ці технології аналізують поведінку кандидатів у режимі реального часу, оцінюють емоційний інтелект та автоматизують такі процеси, як рецензування резюме та онлайн-тестування. У статті окреслено методи оптимізації відбору, з особливим акцентом на штучному інтелекті та машинному навчанні для об’єктивного прийняття рішень: автоматизований відбір резюме, інтерактивні онлайн-інструменти та відеоінтерв’ю. Авторами представлено модель цифрової системи підбору персоналу з переліком ключових елементів, таких як автоматизований попередній відбір за допомогою штучного інтлекту, аналітика даних, віртуальні співбесіди, мобільні додатки, доповнена віртуальна реальність для тестування навичок і надійні механізми захисту даних. У моделі цифрової системи підбору підкреслено важливість використання інноваційних технологій як інструментів, а не заміни людського досвіду, а також наголошено на етичних міркуваннях і безпеці даних. Згруповано потенційні переваги інноваційних технологій.