ФОРМУВАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ СТИМУЛЮВАННЯ ПЕРСОНАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Малтиз, В.В.; Дашко, І.М.; Шупта, Г.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджено теоретичні аспекти стимулювання праці персоналу, представлено ґрунтовний аналіз підходів до визначення змісту стимулювання праці та запропоновано власне бачення цього поняття. Згруповано основні етапи процесу формування системи стимулювання праці на підприємстві, встановлено, що відсутність належного рівня розвитку та функціонування системи стимулювання праці можна розглядати в якості одного з наслідків недостатньо розвинених і сформованих бізнес-процесів, відповідно запропоновано удосконалити оцінку ефективності стимулювання персоналу на підприємстві та сформовано схему комплексного підходу до оцінки ефективності стимулювання персоналу на підприємстві.