СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ПРОБЛЕМ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Сьомченко, В.В.; Йожикова, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджено та проаналізовано погляди вітчизняних та зарубіжних науковців щодо сутності поняття «фінансова безпека» та «економічна злочинність». Встановлено, що фінансово-економічна безпека є основою для багатьох сфер в середині кожної країни. Визначено, що на сьогодні в Україні існує досить багато загроз фінансово-економічної безпеки: зростання інфляції, тіньова економіка, зростання безробіття, корупція, високий рівень державного боргу, зменшення валового нагромадження основного капіталу та багато інших чинників, які слід досліджувати. Досліджуючи вплив економічних злочинів в Україні, у відношенні з іншими критеріями, встановлено, що даний показник становить лише 6 %, проте збитки від них щорічно перевищують мільярди гривень. Якщо говорити конкретно про результати української економіки, то за даними 51 % українські організації стали жертвами економічного злочину. Визначено, що крім економічних злочинів на фінансово-економічну безпеку держави та інші сфери життєдіяльності впливає негативно впливає корупція. Розглянуто корупцію в соціальному, політичному, правовому та економічному аспектах. Встановлено, що ще однією із загроз національним інтересам і національній безпеці України в економічній сфері є «тіньова економіка». Доведено, що немає вірогідного та стовідсоткового засобу для боротьби з тіньовою економікою, адже навіть «легалізація тіньових відносин» за допомогою амністії та інших кроків на рівні декларативних гасел призведуть до поглиблення кризи, розвитку тіньової економіки та зрештою – самоізоляції України. Це перш за все має зв’язок з недосконалістю системи обліку та звітності, брак стабільно і збалансованого законодавства, яке б контролювало фінансово-економічні відносини. Визначено, що однією з загроз фінансово-економічної безпеки є також недобросовісна конкуренція та рівень державного боргу. Зазначено, що для стабільного розвитку країни є низький рівень заборгованості держави, адже це є гарантом стабілізації ситуації в економіці. Використовуючи методи статистики, проаналізовано рівень тіньової економіки в Україні і темпи приросту/зниження рівня реального ВВП; тіньову частку різних галузей економіки у ВВП а також загальний зовнішній та гарантований борг України, який майже вдвічі більше у 2020 році аніж у 2009 році. Встановлено, що фінансово-економічна безпека є базою для сталого розвитку країни.