АНАЛІЗ РИНКУ ІНТЕРНЕТ РЕЧЕЙ: МІЖНАРОДНИЙ ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ - Венгерська, Н.С.; Ворона, Р.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
В умовах формування цифрового суспільства, забезпечення сталого розвитку та подолання наслідків пандемії COVID-19 перед підприємствами різних галузей економіки постає питання переформатування їх діяльності з урахуванням впливу новітніх технологій. Необхідність повністю змінити підхід до життя та роботи надала можливість перебудувати економіку, врівноважити розбіжності та зробити суттєві зміни у різних сферах. У цей період важливим стало розширення та розвиток інформаційно-комунікаційних технологій. Цифрові зв’язки, послуги та інструменти викликали значні зміни у повсякденному житті, дозволивши людям працювати, навчатися, підтримувати зв’язок з друзями та родиною, отримувати медичну допомогу здалеку тощо. Водночас підприємства отримали можливість оптимізувати виробництво, оновити обладнання та зменшити витрати. Цифровізація являє собою визнаний механізм для досягнення економічного зростання шляхом позитивного впливу технологій на ефективність, результативність, вартість та якість економічної, громадської та особистої діяльності. Зокрема, технології Інтернету речей (ІР) все більше використовуються на місцевому рівні і є важливою складовою розвитку розумних міст. Інтернет речей поєднує фізичний та віртуальний світи, сприяючи створенню інтелектуальних середовищ. У статті встановлено, що Інтернет речей є концепцією комунікації об’єктів, які використовують технології для взаємодії між собою та з навколишнім середовищем. Проаналізовано зарубіжний та національний досвід розвитку ринку та поширення Інтернету речей, а також наведено статистичні дані щодо перспектив використання технології. Визначено низку основних переваг, створюваних ІоТ, та приклади успішної світової практики її застосування.