ДОСЛІДЖЕННЯ CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT (CRM) СИСТЕМИ ТА ПОКАЗНИКІВ ВІДСТЕЖЕННЯ ЛОЯЛЬНОСТІ КЛІЄНТІВ - Малтиз, В.В.; Малтиз, О.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Дослідження присвячено пошуку шляхів удосконалення маркетингових бізнес-процесів за рахунок впровадження і використання сучасних підходів і інструментів маркетингу, управління увагою споживача, інформування та мотивування потенційних клієнтів до взаємодії. В статті запропонований авторський підхід до формування ефективного креативу. Досліджено customer relationship management (CRM) систему, запропоновано комплексний підхід до визначення показники відстеження лояльності клієнтів, визначено роль та переваги CRM в розвитку сучасного бізнесу.