НАПРЯМИ ПОВОЄННОЇ РОЗБУДОВИ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ - Батракова, Т.І.; Целуйко, Л.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Запорізька область, як складова України, розташована в південно-східній частині, майже в самому центрі, на перехресті важливих шляхів з Європи в Азію. В області розвинені всі види транспорту, її територію з півночі на південь перетинають залізничний та автомобільний шляхи транзитного значення. Область має багаті і різноманітні природні ресурси (значні запаси залізної й марганцевих руд, гранітів), переважно чорноземні грунти. Географічне положення області сприятливе для господарського і культурного розвитку. До повномасштабного вторгнення Запорізька область мала всі шанси стати одним з найбільших промислових центрів Східної Європи. Однак, таке географічне розташування завжди мало для Запорізького краю іншу сторону медалі, Запорізький край завжди знаходився в епіцентрі масштабних історичних подій, як і зараз під час повномасштабного вторгнення р.ф. – область знаходиться під постійними обстрілами з боку російської армії, а частина її в окупації. Дуже важливо, уже сьогодні розробити стратегію повоєнної перебудови Запорізького краю, для недопущення втрати промислового потенціалу, та перетворення в депресивний регіон.