ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - Череп, А.В.; Лещенко, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Стаття розглядає важливі аспекти інноваційної політики в контексті повоєнного відновлення економіки, зокрема через призму світового досвіду та аналізу кращих практик країн, що пережили війни. Визначено, що інновації є ключовим фактором конкурентоспроможності і відновлення економіки після воєнних конфліктів. Зазначено, що країни, які активно інвестують у науку, технології та стартапи, досягають значного економічного зростання. Аналізуючи досвід Ізраїлю та інших країн, стаття показує, що успішна інноваційна політика вимагає наявності чіткої стратегії та координації між урядовими структурами, академічними установами та приватним сектором. Для України, що потерпає від наслідків війни, це означає необхідність створення спеціалізованих організацій для координації інноваційних ініціатив та підтримки наукових розробок. Особлива увага приділяється ролі державного фінансування інноваційних проектів через Національний фонд досліджень, який в Україні відіграє стратегічну роль у розвитку наукового потенціалу та створенні інноваційних продуктів. В статті підкреслюється важливість інтеграції наукових досягнень у ринкові механізми для забезпечення сталого економічного розвитку. Нарешті, обговорюються перспективи України в контексті збільшення експорту, розвитку високотехнологічних секторів та стартапів, що можуть стати каталізаторами зростання національної економіки в умовах відновлення після воєнних дій. Враховуючи вищезгаданий досвід країн, стаття рекомендує Україні активно інвестувати у розвиток високотехнологічних галузей та підтримку інноваційних проєктів як стратегічний курс для подолання економічних викликів після конфлікту. Отже, стаття висвітлює ключові аспекти інноваційної політики у післявоєнний період та вказує на важливість комплексного підходу до її реалізації для досягнення сталого економічного розвитку України.