МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ПОСТАЧАННЯ ПРОДУКЦІЇ З НЕВИЗНАЧЕНИМИ ЦІНАМИ ДОСТАВКИ - Козін, І.В.; Максишко, Н.К.; Доніна, К.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Стаття присвячена проблемі доставки продукції при умові, що вартість доставки оцінюється на базі повідомлень економічних агентів. Вартість доставки продукції за конкретним маршрутом може бути невизначеною і базуватися на індивідуальних уподобаннях перевізників. Наприклад, перевізник може прагнути вибрати маршрут, який проходить повз магазин, який він хотів відвідати або повз їдальні, або просто безпечніший з точки зору конкретного перевізника. Звісно, цю внутрішню ціну перевезення товару з погляду окремого перевізника може визначити лише сам перевізник. Виникає питання: як вибрати таку систему маршрутів доставки в транспортній задачі, яка була б своєрідним компромісом між побажаннями перевізників. Формально завдання полягає в тому, щоб якомога зменшити колективні витрати на перевезення товару. Тут витрати розраховуються виходячи з цін, які повідомляють окремі економічні агенти – перевізники. Проте повідомлення перевізників не обов’язково будуть правдивими. Для того, щоб забезпечити собі більш вигідний маршрут, перевізник може передати хибне повідомлення про ціну перевезення. Як змусити агентів повідомляти правдиву інформацію? Одним із способів вирішення такого завдання є механізм ключових агентів, який і розглядатиметься в даній роботі.