УДОСКОНАЛЕННЯ ІНДИКАТОРІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Карбеков, К.С.; Лепьохін, О.В.; Матвійчук, І. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розробка ефективної системи управління джерелами формування оборотних коштів машинобудівних підприємств значною мірою впливає на їхню фінансово-економічну безпеку, яка є складовою національної безпеки, що пов’язано з ефективною діяльністю як підприємств, так і регіонів. Основним принципом, за яким функціонують ринкові механізми інвестування, є максимізація дохідності при одночасній мінімізації невизначеності. Тому встановлено, що важливо вміти не лише нагромадити фінансові ресурси, не менш важливо – знайти оптимальні способи їх розміщення. Визначено, що в сучасних умовах промислові підприємства самостійно вирішують питання про вибір джерел залучення фінансових ресурсів для забезпечення фінансово-економічної безпеки. Обгрунтовано, що зростання вартості енергоносіїв, які здебільшого залучаються ззовні, призвело до зростання дебіторської й кредиторської заборгованості, до зниження їх платоспроможності та рентабельності. Такий фінансовий стан відштовхує потенційних кредиторів від вкладення капіталу в розвиток підприємств машинобудівного виробництва, де оборотність грошових коштів суттєво нижча порівняно з металургійною галуззю чи торгівлею, а ймовірність отримання прибутку може бути проблематичною. Для розробки науково обґрунтованої системи формування оборотних коштів підприємства необхідно дослідити рух вартості оборотних коштів, який підпорядкований певним закономірностям, що дає змогу змоделювати реальні процеси їх кругообігу. Запропоновано модель кругообігу оборотних коштів для забезпечення фінансово-економічної безпеки на машинобудівних підприємствах і, відповідно, національної безпеки.