КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ СУТНОСТІ КЕПТИВНИХ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ - Кисільова, І.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
В статті розглянуто сучасні проблеми впровадження кептивних страхових організацій. Зазначається, що питання діяльності кептивних страхових організацій в законодавстві не відображено, тобто відсутня законодавча база, хоча діяльність кептивних компаній суттєво відрізняється від діяльності комерційних страховиків. Іншою проблемою, яка перешкоджає розвитку кептивного страхування є відсутність кваліфікованого персонала. Також існує проблема із інформаційно-технічним забезпеченням кептивного страхування. Показано, що материнська компанія може розглядати кептивного страховика як інструмент для страхування виключно власних ризиків (найпоширеніший зараз варіант), або як інструмент отримання ефекту синергії. Визначено основні синергічні ефекти кептивного страхування. Визначено основні проблеми, які виникають під час організації кептивної страхової компанії: обмеженість страхового поля; додаткові витрати на створення і функціонування кептивної страхової компанії; необхідність використання послуг страхового ринку; погіршення фінансової стійкості кептивної страхової компанії; витрати часу управлінських структур в період організації кептивної компанії для її створення і становлення. Визначено переваги створення кептивної страхової компанії для материнської організації: економія грошових коштів підприємства і коротші, ніж при страхуванні, терміни відшкодування виниклих збитків; отримання прибутку від діяльності кептивної страхової організації; мінімізація ризиків; диверсифікація ризиків; доповнення до страхування у професійних страхових компаніях; вихід на ринок перестрахування тощо. Визначено, що впровадження кептивного страхування здатне позитивно вплинути на економічну безпеку материнської організації і пожвавити розвиток страхового ринку.