ВПЛИВ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - Лубянов, Д.В.; Терент’єва, Н.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
В статті досліджується вплив впровадження та адаптації персоналом сучасних інформаційних технологій для розвитку інтелектуального капіталу (ІК) підприємств. Автор описує важливість навичок користування інформаційними технологіями в арсеналі сучасної людини задля успішного працевлаштування та розвитку професійної кар’єри; наводить статистичні дані розвитку ІТ-сектору за 5 років, які свідчать про динамічне зростання та значні інвестиції в цю сферу; визначає сутність та компоненти ІК, які забезпечують конкурентні переваги на ринку; аналізує наслідки впровадження інформаційних технологій на ефективність виробничих процесів, виділяючи як позитивні, так і негативні аспекти; наводить результати попередніх досліджень, які дозволили сформувати найбільш точне визначення інтелектуального капіталу, в основі якого лежать людський, структурний та споживчий капітали; демонструє результати дослідження MIT та IBM, які стверджують про необхідність аналізу людських даних для збільшення чистого операційного доходу на підприємстві; перелічує найбільш ефективні варіанти розвитку ІК шляхом запровадження тренінгів для підвищення кваліфікації, вдосконалення виробничих процесів та збільшення частки інтелектуальної діяльності; наводить приклади популярних методів оцінки інтелектуального капіталу, які враховують різні напрямки діяльності та пропонує власний метод його вимірювання, в основі якого лежать показники особистісної експертизи та інноваційного здоров’я підприємства. У підсумку автор підкреслює тісний зв’язок розвитку цих показників виходячи із запропонованих методів підвищення ІК. У статті неодноразово простежується твердження про складність визначення єдиного портфеля показників для оцінки інтелектуального капіталу шляхом впровадження інформаційних технологій. Автор наголошує на формуванні комплексного показника та проведенні експерименту задля підтвердження гіпотези щодо впливу ІТ на формування ІК.