УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Батракова, Т.І.; Панченко, М.А.; Андрусик, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У сучасних умовах нестабільної економіки та зростаючої конкуренції, забезпечення економічної безпеки підприємства стає одним з пріоритетних завдань менеджменту. Економічна безпека підприємства – це складний та багатогранний феномен, який охоплює широкий спектр аспектів, від фінансової стійкості та конкурентоспроможності до захисту від зовнішніх та внутрішніх загроз. У цьому контексті, ефективне управління оборотним капіталом виступає як один з ключових стратегічних інструментів, що дозволяє підприємству не лише виживати, а й успішно розвиватися в умовах невизначеності та ризиків. Одним з ключових інструментів досягнення цієї мети є ефективне управління оборотним капіталом. Оборотний капітал, як сукупність активів підприємства, що швидко обертаються, забезпечує фінансову гнучкість та здатність реагувати на зміни ринкової кон’юнктури. Недостатній рівень оборотного капіталу може призвести до неплатоспроможності та втрати конкурентоспроможності, тоді як надлишок може спричинити зниження рентабельності та неефективного використання ресурсів. Таким чином, ефективне управління оборотним капіталом, що передбачає оптимізацію його структури та обсягу, є невід’ємною складовою стратегії забезпечення економічної безпеки підприємства. Воно дозволяє збалансувати ліквідність та прибутковість, мінімізувати фінансові ризики та забезпечити стабільність операційної діяльності. У статті досліджено питання управління оборотним капіталом як стратегічним інструментом економічної безпеки підприємства. Уточнено сутність поняття «оборотний капітал» та його компоненти. Наведено різноманітні підходи до розуміння сутності оборотного капіталу. Зазначено ключові аспекти управління компонентами оборотного капіталу.