ПРОЄКТ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ОРГАНІЗАЦІЇ - Кисільова, І.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Статтю присвячено дослідженню проблематики формування концепції організаційно-економічного механізму забезпечення економічної безпеки підприємства в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки. Зокрема, проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «механізм забезпечення економічної безпеки», а також узагальнено трактування категорії «організаційно-економічний механізм забезпечення економічної безпеки підприємства». Вивчення організаційно-економічного механізму забезпечення економічної безпеки підприємства з позиції комплексного підходу дає змогу подати його як цілісну систему, яка формується із сукупності взаємопов’язаних елементів. Концепція безпеки підприємства являє собою цілісне та системне розуміння, бачення та уявлення шляхів уникнення небезпек, які реально загрожують або можуть загрожувати підприємству зовні або зсередини, а також спосіб мінімізації шкідливих наслідків. Сформульована послідовність етапів формування концепції управління фінансовою безпекою підприємства: аналіз ризиків та загроз фінансовій безпеці; розробка методологічного інструментарію оцінки стану економічної безпеки підприємства; розробка стратегії управління фінансовою безпекою підприємства; розробка механізму управління фінансовою безпекою підприємства; оцінка ефективності реалізації концепції управління фінансовою безпекою підприємства; коригування тактики та стратегії управління фінансовою безпекою у відповідності до зміни зовнішніх умов. Показано, що механізм економічної безпеки функціонування підприємства являє собою сукупність філософії економічної безпеки підприємства; функцій, які реалізують процес управління економічною безпекою; ресурсне забезпечення механізму; цільова спрямованість, яка містить основні організаційні форми та економічні інструменти, необхідні для забезпечення економічної безпеки функціонування підприємства. Побудовано загальний алгоритм процесу організації фінансової безпеки підприємства.