СУЧАСНІ ТРЕНДИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ - Дубиніна, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
В статті розглянуто сучасні тренди економічного розвитку Запорізького регіону в розрізі визначених ключових напрямків інноваційного розвитку України згідно зі «Стратегією цифрового розвитку інноваційної діяльності України на період до 2030 року». Визначено, що сучасні тренди економічного розвитку впроваджуються в Запорізькому регіоні незважаючи на тривалу збройну агресію рф, недостатні фінансові інвестиції, дефіцит людського капіталу. Обґрунтовано необхідність розвитку військових технологій, підтримки та об’єднання підприємств, організацій, які задіяні в сфері оборони та безпеки. Визначено, що сучасні тренди економічного розвитку регіонів України – дефініція глобальних трендів світу. Особливу увагу в статті приділено крокам, за якими рухатиметься Украйна, щоб максимально швидко розвивати сферу інновацій та фокусуватися на розвитку інноваційних продуктів. Розкрито, що сучасні тренди розвитку світової економіки включають: глобалізацію, інформатизацію та транс націоналізацію. Як висновок, впровадження сучасних трендів економічного розвитку в Запорізькому регіоні має декілька проблем – відсутність висококваліфікованого людського ресурсу, недостатність фінансування, близькість до лінії бойових дій та окупована більша частини території регіону. Сучасність економічного розвитку в регіоні нажаль зараз має безліч проблем та відчуває труднощі через відсутність висококваліфікованого людського ресурсу, відсутність достатньої фінансової допомоги, вирішення щоденних соціальних питань через воєнні обстріли. Визначено, що сучасність та інновації мають між собою тісний зв’язок і залежать один від одного, так як інноваційні продукти задають сучасний тренд, а інноваційний розвиток служить поштовхом до економічного зростання та розвитку.