БЮДЖЕТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ОДИН ІЗ НАЙВАЖЛИВІШИХ ФІНАНСОВИХ МЕТОДІВ БЮДЖЕТНОГО МЕХАНІЗМУ НА МАКРОРІВНІ - Щебликіна, І.О.; Кусакова, Ю.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті досліджено теоретичні засади бюджетного регулювання соціально-економічних процесів з урахуванням ролі держави в управлінні економікою. Особливу увагу приділено її функціям у розподілі й перерозподілі валового внутрішнього продукту для досягнення стратегічних цілей суспільного розвитку. Зазначено, що бюджетне регулювання спрямоване на задоволення суспільних інтересів та стимулювання поступального розвитку соціально-економічних відносин, що забезпечує високий рівень життя населення. Державний бюджет визначено ключовим інструментом бюджетного регулювання, який дозволяє вирішувати актуальні соціально-економічні проблеми. Економічна сутність бюджету проявляється у взаємодії держави з іншими учасниками економіки через розподіл ВВП, формування і використання фінансових ресурсів для підтримки розширеного відтворення та покращення добробуту громадян. Доведено, що ефективність форм державного втручання в економіку залежить від їхньої науково обґрунтованої основи та аналізу особливостей відтворювальних процесів. Бюджетне регулювання має бути результативним, зосереджуючи бюджетні ресурси на пріоритетних напрямках економічного розвитку. Такий підхід сприяє стабільному економічному зростанню, яке відповідає потребам суспільства.