СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ В УПРАВЛІННІ: ПАРТИЦИПАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Сейсебаєва, Н.Г.; Батракова, Т.І.; Лобода, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Партиципативне управління стало невід’ємною складовою сучасної управлінської теорії, націленої на активізацію залученості громадян або працівників до ухвалення важливих рішень. Цей підхід спрямований на демократизацію управлінських процесів та підвищення їхньої ефективності. Партиципативне управління, в якому громадяни чи працівники беруть активну участь у процесах ухвалення рішень, з одного боку, дозволяє підвищити прозорість і підзвітність органів влади або керівництва компаній, а з іншого – сприяє розвитку соціальної відповідальності серед громадян. Однією з ключових характеристик партиципативного управління є надання можливості зацікавленим сторонам безпосередньо впливати на процеси, що їх стосуються. Наприклад, у житлово-комунальному секторі це проявляється у діяльності об‘єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), де мешканці багатоповерхових будинків мають змогу самостійно ухвалювати рішення щодо утримання та експлуатації спільного майна. Завдяки такому механізму громадяни стають активними учасниками управління своїми ресурсами, що підвищує їхню відповідальність. Залучення людей до процесу прийняття рішень дозволяє ефективніше використовувати ресурси та сприяє розвитку нових ідей. Попри переваги, партиципативне управління зустрічає низку викликів, таких як пасивність частини населення, недостатня правова та фінансова грамотність громадян або опір з боку керівництва у корпоративному секторі. Тому необхідно використовувати досвід інших країн, яким успішно вдалося впровадити даний принцип. Адаптація найкращих практик цих країн до умов України може сприяти розвитку демократичних процесів та підвищенню якості управління.