МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ - Череп, А.В.; Василенко, Д.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Однією з найбільш конкурентоспроможних галузей, яка має вирішальне значення для фінансової стабільності економіки є банківська система. У статті досліджуються сучасні методичні підходи до визначення конкурентоспроможності комерційних банків, які стикаються з дедалі жорсткішою конкуренцією на ринку фінансових послуг. Сьогоднішня фінансова галузь вимагає від банків не лише швидкої адаптації до ринкових змін, а й інтеграції нових технологій, впровадження інноваційних рішень та задоволення високих вимог клієнтів. Зміни в законодавстві та макроекономічні виклики, такі як воєнні дії, пандемія, значно впливають на діяльність банківських установ, змушуючи їх шукати нові способи підвищення своєї конкурентоспроможності. Охарактеризовано основні чинники, що визначають конкурентоспроможність банків, зокрема такі, як фінансова стійкість, технологічний рівень, інноваційний потенціал, рівень задоволеності клієнтів та ефективність управління. Особливу увагу приділено цифровій трансформації, яка відіграє важливу роль у підвищенні ефективності банківської діяльності та створенні нових конкурентних переваг. Зростання цифровізації ринку, впровадження фінтех-технологій, мобільних додатків, блокчейн-інновацій та штучного інтелекту стало визначальним фактором конкурентоспроможності, оскільки ці технології дозволяють банкам швидше адаптуватися до змін на ринку, знижувати операційні витрати, автоматизувати процеси обслуговування клієнтів та створювати нові фінансові продукти для різних категорій клієнтів. Розглянуто вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на конкурентні позиції банків. Внутрішні фактори, як якість управління, рівень кваліфікації персоналу, інноваційність продуктів і послуг, впливають на здатність банків зберігати та нарощувати конкурентні переваги. Зовнішні чинники, такі як економічна ситуація в країні, державне регулювання та дії конкурентів, також мають значний вплив на ринкові позиції банківських установ. Аналіз трьох системно важливих банків України дозволяє розкрити динаміку змін їх конкурентоспроможності, оцінити їх ринкові позиції та фінансові показники, включаючи прибутковість, рентабельність капіталу та ліквідність активів. Зазначено, що в умовах макроекономічної нестабільності, посилення ринкової конкуренції та глобальних економічних змін банки повинні впроваджувати новітні стратегії, щоб забезпечити утримання та зміцнення своїх позицій на ринку. У статті також запропоновано низку рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності банківських установ. Зокрема, розвиток інноваційних продуктів і послуг, підвищення рівня кібербезпеки, а також розширення спектра пропозицій для клієнтів, які можуть стати основою для зміцнення конкурентних позицій. Доведено, що ефективне управління ризиками та адаптивність до сучасних викликів є ключовими факторами для підтримки стабільності й успіху банків у сучасному мінливому середовищі. Об’єднання фінансових і технологічних стратегій дозволить банкам залишатися на плаву та забезпечувати ефективну діяльність на конкурентному ринку.