ЗАСАДИ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Дашко, І.М.; Войко, Л.А.; Михайліченко, Л.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
В статті досліджено мотивацію персоналу підприємства ТОВ «Продовольча база Запоріжжя». Проаналізовано кадровий склад підприємства. Визначено, що трудові ресурси підприємства є одним із найважливіших складників його діяльності. Обґрунтовано, що суттєвою проблемою, з якою зустрічаються керівники підприємств є мотиваційна політика персоналу і шлях до продуктивного досягнення цілей. Обґрунтовано, поняття мотивації, що тісно пов’язано з проблемою управління персоналом. З’ясовано, що економічні відносини висувають і нові вимоги до персоналу. Виявлено, що необхідною умовою існування й розвитку суспільства є праця, як доцільна діяльність людей, що спрямована на задоволення їхніх життєвих потреб. Обґрунтовано, що однією з складових праці є її мотивування на рівні учасників трудових відносин. Досліджено варіативність кадрового складу. Запропоновано методи оптимізації мотиваційної політики. Проведений аналіз наукових джерел з питань оцінки мотивації персоналу. Надано характеристику досліджуваного підприємства ТОВ «Продовольча база Запоріжжя». Надані джерела пошуку персоналу для досліджуваного підприємства. Обґрунтовано основні завдання при наймі працівників на роботу в якісному і кількісному відношенні. Розкрито та обґрунтовано мотиваційний потенціал систем оплати для підприємства. Розкрито поточну роботу мотиваційної політики у ТОВ «Продовольча база Запоріжжя». Зроблені висновки щодо основних засад мотивації праці персоналу підприємства.