ОСНОВНІ ВИКЛИКИ РЕФОРМУВАННЯ ОПТОВОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ - Ткаченко, С.М.; Сопіна, А.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Реформування оптового ринку електроенергії (ОРЕ) в Україні розпочалося 2019 року з метою створення конкурентного середовища, залучення інвестицій та підвищення енергоефективності. В умовах постійної динаміки енергетичного сектору в Україні оптовий ринок електроенергії є ключовим елементом забезпечення стабільності та ефективності енергопостачання країни. Результати реформування цього ринку відіграють вирішальну роль у покращенні енергетичної системи та сприяють забезпеченню енергетичної безпеки країни. В даний час, з урахуванням складностей, що виникають у зв’язку з енергетичними реформами, аналіз результатів реформування оптового ринку електроенергії набуває особливого значення. У статті розглянуто принципи ефективного та прозорого управління, що є ключовим для стабільності та розвитку енергетичного сектору. Охарактеризовано реформи, які спрямовані на модернізацію та розширення інфраструктури, а також на вдосконалення управління та забезпечення прозорості, відіграють важливу роль у досягненні цих цілей. Вони сприятимуть покращенню ефективності та надійності електропостачання, зниженню втрат енергії та стимулюванню інвестицій у сучасні технології та інфраструктуру енергетики. Доводиться, що дослідження системи реформування енергетичного сектору та розробка нових пропозицій щодо його покращення є ключовим завданням для подальшого розвитку України.