ОСНОВНІ ЗАСОБИ НА ПІДПРИЄМСТВІ: ОБЛІКОВО-ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Гороховець, Ю.А.; Сейсебаєва, Н.Г.; Грінь, В.П.; Скробіна, Є.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Дослідження зосереджене на обліково-теоретичних аспектах основних засобів у підприємствах, які є важливою частиною активів, виробничого потенціалу та фінансової стабільності господарських суб’єктів. Актуальність цієї роботи обумовлена зростаючими вимогами до прозорості фінансової звітності, інтеграцією міжнародних стандартів, необхідністю автоматизації облікових процесів в умовах глобалізації та цифровізації економіки. В умовах динамічних економічних змін питання ефективного обліку основних засобів стає критично важливим для забезпечення довгострокової стійкості та конкурентоспроможності підприємств. Основна гіпотеза дослідження стверджує, що покращення класифікації, оцінки та обліку основних засобів сприятиме підвищенню ефективності їх використання, зменшенню витрат, поліпшенню управлінських рішень і адаптації до змінюваних умов господарювання. Методологія дослідження включає аналіз наукових джерел, нормативно-правових актів, практик обліку, а також застосування методів систематизації, порівняння та узагальнення. У процесі дослідження виявлено необхідність оновлення класифікації основних засобів, вдосконалення методів амортизації, адаптації підходів до оцінки та переоцінки активів, а також запровадження уніфікованих стандартів для використання цифрових технологій. Це сприятиме автоматизації облікових процесів, забезпечить точність, прозорість і відповідність сучасним вимогам. Практична значущість роботи полягає у формулюванні рекомендацій для оптимізації облікової політики підприємств з урахуванням галузевих особливостей, законодавчих вимог та інноваційних підходів. Пропонуються прогресивні методи амортизації, цифровізація інвентаризаційних процедур і гармонізація звітності з міжнародними стандартами, що дозволяє підвищити конкурентоспроможність підприємств на глобальних ринках. Наукова новизна дослідження полягає у обгрунтуванні нових теоретичних підходів до обліку основних засобів, що враховують сучасні економічні умови та зміни нормативно-правового забезпечення в умовах цифрової трансформації та гармонізації облікових процесів . Результати дослідження можуть бути використані для підвищення ефективності обліку, прозорості звітності та адаптації підприємств до сучасних викликів. Перспективи подальших досліджень включають вдосконалення облікових методів, аналіз впливу основних засобів на ефективність підприємства, оцінку амортизаційних методів, дослідження впливу зовнішніх факторів, екологічні аспекти управління основними засобами та впровадження інновацій у використанні основних засобів.