ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В УПРАВЛІНСЬКОМУ ОБЛІКУ: КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ, ПЕРСПЕКТИВИ ТА РИЗИКИ - Пушкарь, І.В.; Проскуріна, Н.М.; Йожикова, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті досліджено актуальні питання щодо застосування технологій штучного інтелекту в управлінському обліку. Сучасному вітчизняному бізнесу притаманні зміни, що пов’язані з процесами цифрової трансформації. Управлінський облік, як ключовий інструмент підтримки прийняття управлінських рішень, набуває нових можливостей завдяки впровадженню цифрових інноваційних технологій. Однією з таких технологій є штучний інтелект, який пропонує нові можливості для автоматизації, аналізу та прогнозування. Застосування штучного інтелекту є одним із ключових інструментів, що забезпечує трансформацію облікових процесів, тим самим підвищуючи їх ефективність, достовірність та адаптивність до змін на ринку. З’ясовано передумови та актуальні напрями застосування штучного інтелекту в управлінському обліку, визначено можливості технологій штучного інтелекту, які можуть застосовуватися для підвищення продуктивності управлінського обліку на підприємстві, зокрема: експертні системи (планування, оцінка, контроль, звітність за ресурсами та підготовка зовнішніх звітів); аналітика даних (виявлення нових моделей взаємозв’язків у великих обсягах даних); машинне навчання (аналіз і виявлення закономірностей у даних та використання інформації, отриманої з цих даних, для покращення процесів прийняття рішень); нейронні мережі (виявлення фактів шахрайства та недобросовісної діяльності на основі аналізу значної кількості операцій). Проаналізовано вплив технологій штучного інтелекту на систему управлінського обліку та систематизовано його основні переваги і перспективи, що включає автоматизацію бухгалтерського обліку, підвищення ефективності діяльності, проведення аналізу, обробки великих масивів інформації та прийнятті управлінських рішень, разом з тим виділено ключові ризики з яким може стикнутися підприємство, зокрема: значні фінансові витрати; нормативно-правові бар’єри та технічні обмеження; ризики втрати конфіденційності інформації; потреба у підвищенні кваліфікації; адаптація персоналу та етичні аспекти впровадження інноваційних технологій; комплаєнс-ризики Обґрунтовано перспективи розвитку технологій штучного інтелекту для трансформації управлінського обліку та формування конкурентних переваг і стратегічного розвитку бізнесу.