ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРАКТИКИ РОЗВИТКУ РИНКУ ДОРОГОЦІННИХ МЕТАЛІВ - Череп, А.В.; Савенко, Д.М.; Файзулліна, С.А.; Фастовець, Д.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Стаття досліджує розвиток ринку дорогоцінних металів у Європі після 2000 року, особливо акцентуючи увагу на впливі глобалізації, економічних криз, інновацій та регуляторних змін у рамках союзу. Основна увага приділяється значенню дорогоцінних металів для європейської економіки, включаючи їхню роль як стабільних інвестиційних активів. Розглянуто наслідки фінансової кризи 2008 року та пандемії COVID-19 у 2020 році, які призвели до зростання попиту на золото та інші дорогоцінні метали які виконували роль засобів збереження капіталу. Висвітлено роль таких країн, як Велика Британія, Швейцарія, Німеччина та Франція, у функціонуванні глобального ринку дорогоцінних металів, зокрема через ключові торговельні майданчики, як-от Лондонська біржа металів. Підкреслено внесок Європейського Союзу у вдосконалення регуляторної бази, що спрямована на забезпечення прозорості, етичності та екологічності у сфері торгівлі дорогоцінними металами. Висвітлено вплив директив ЄС на бізнес-процеси та зростання стандартів якості. Також звертається увага на перспективи європейського ринку дорогоцінних металів, включаючи розширення міжнародного впливу через експорт технологій, встановлення партнерств із країнами, які впроваджують «зелені» технології, та інноваційний розвиток. Стаття акцентує на важливості законодавчих реформ і створенні умов для залучення інвестицій, зокрема для підтримки технологічних стартапів і розвитку екологічно стійких методів видобутку. Підсумовуючи, стаття представляє всебічний аналіз сучасного стану ринку дорогоцінних металів у Європі, його ключових викликів та досягнень, підкреслюючи важливість комплексного підходу до впровадження інновацій і регуляторних змін на ринку дорогоцінних металів задля забезпечення стійкого економічного зростання та конкурентоспроможності у глобальній економіці.